Flamboyant kleurgebruik in Huis Billiet

Flamboyant kleurgebruik in Huis Billiet

Flamboyant kleurgebruik in Huis Billiet

De architectuur van Huib Hoste is niet alleen gekend door het gebruik van gewapend beton en door een drie-dimensionaal volumespel maar ook door het kleurgebruik: doordacht, geometrisch en soms wel fel.

Kleurgebruik in het oeuvre van Hoste

Hoste zijn kleurgebruik is sterk beïnvloed door De Stijl. De Stijl  is een beweging van kunstenaars (vooral uit Nederland) waar ook Huib Hoste bijhoort. De kunstenaars die deel uitmaken van De Stijl zoeken naar een nieuwe kunstvorm waar de combinatie van alle mogelijke kunstvormen mogelijk zijn. Nieuw in hun visie is de evenwaardigheid tussen al die kunstvormen; de schilderkunst is niet ondergeschikt aan de architectuur of omgekeerd. Hun stijl bestaat uit lijnen, vlakken en de primaire kleuren rood, geel en blauw en de niet-kleuren wit en zwart. Ze combineren kleuren, vormen, lijnen en vlakken. Abstractie primeert. Een schilder van De Stijl die je ongetwijfeld kent, is Mondriaan.

Piet_Mondriaan_Victory_Boogie_Woogiejpg
Piet Mondriaan, 1944, Victor Boogie Woogie © wikipedia

Het is met deze inzichten dat Huib Hoste aan de slag gaat. Een belangrijke doorbraak in zijn kleurgebruik vormt de samenwerking met Victor Servranckx. Ze ontwerpen in 1925 een cabinet fumoir (rooksalon) in geometrische motieven voor de Exposition Internationale des Arts Décoratifs van Parijs én winnen er een medaille mee. Deze samenwerking inspireert Huib Hoste om verder in te zetten op deze stijl. 


Kleurgebruik in Huis Billiet

Hoste ontwerpt verschillende kamers in deze geometrisch abstracte stijl. Hij past dit toe in zijn eigen woning in Sint-Michiels, in Woning De Beir in Knokke en in Huis Billiet in Brugge.

Flamboyant kleurengebruik in de woonkamer

De woonkamer is de ruimte in Huis Billiet waar de geometrische motieven zeer duidelijk spelen. De plannen voor de woonkamer zijn gekend én de tekening op de muren zijn bewaard, weliswaar onder een witte en olijfgroene laag verf. Het flamboyant kleurengebruik en de geometrische vlakken maken de woonkamer vrij druk, maar toch fantastisch mooi en het brengt een esthetisch genot. Of ... dat hopen we toch als we het kleurenspel terugbrengen, want vandaag is het nog steeds verborgen onder die witte en olijfgroene verflaag.  

Een gevel in een prachtig kleurenspel

Hoste beperkt het kleurengebruik in Huis Billiet niet enkel tot de woonkamer. Hij speelt met kleuren in de gevel: gele en rode bakstenen, betonnen onderdelen met wit portlandcement afgewerkt en een gepekte keermuur en bloembak aan de voordeur. Hij werkt de gevel af met schrijnwerk in rood en donkergroen (dat bijna zwart is) en legt zwarte accenten met het hekwerk in de voortuin en diefijzers aan een raam, de voordeur en de poort. Het geometrisch accent benadrukt hij ook aan de voordeur met een tegelvloer in rode, zwarte en witte tegels.

HuisBilliet300pxjpg
(zwarte diefijzers nog niet teruggebracht op deze foto) © Jessie Priem   


Kleurencombinaties in wandtegels

Op het gelijkvloers en in de badkamer op de eerste verdieping speelt hij met kleuren en geometrische patronen in de vloeren. In de gang vind je een combinatie van rode, bruine, zwarte en witte tegels en in de eetkamer zie je gele, witte, beige en bruin gespikkelde tegels. In de keuken treffen we blauwe en grijs-groen wandtegels aan. Wandtegels in diezelfde kleuren vinden we ook terug in de badkamer; daar aangevuld met een rode bies. 

badkmaer5-300pxjpg
© Jessie Priem   

Kleuren in binnenschrijnwerk

Hoste speelt met kleuren in het binnenschrijnwerk. In elke kamer krijgt het schrijnwerk 1 kleur in combinatie met een zwarte omlijsting. De kleuren die hij gebruikt zijn rood, blauw en 3 tinten groen. Hij combineert die binnendeuren met glas-in-lood waarvoor hij structuurglas en gekleurde glasvlakken gebruikt. Een leuk weetje: de bouwheer maakte zelf het glas-in-lood. Hij was namelijk een succesvol glazenier in Heist voor hij diamantslijper werd in Brugge.

Deur-300pxjpg
© Jessie Priem   

Geometrische patronen in het terras

Voor mij toch een goed bewaard geheim is het terras. Deze heeft geometrische patronen met gele, rode, zwarte, witte, grijze en paarse tegels. Op dit moment liggen de tegels aan de kant omdat de afvoer onder het terras herstelling nodig had.


Het onderzoek

Ann Verdonck van Fenikx bvba voerde in 2002 kleurenonderzoek uit in de woonkamer voor haar doctoraatsonderzoek. We vroegen haar terug om bijkomend onderzoek te doen. Ze deed dit met monnikengeduld en passie.

Ann Verdonck-300pxjpg
© Jessie Priem   

Ze bracht de kleuren van het buiten- en binnenschrijnwerk aan het licht en toverde nu niet alleen de kleuren van de woonkamer, maar ook die van de eetkamer tevoorschijn: blauwe muren met een geel plafond en dat in combinatie met rode binnendeuren. We herkennen hier de basiskleuren die De Stijl zo koestert en waar onder andere Mondriaan zo van houdt.  

Kleuren komen niet zomaar aan het oppervlak. Kort voor 2002 bracht een privéverzameling een bundel interieurplannen van Huis Billiet aan het licht. Wat een meevaller dat deze onder meer het gedetailleerd plan van de woonkamer bevatte. Ann zette deze plannen om in een meetbare tekening en zette die uit op de muren in de woonkamer. Bij het weghalen van de witte en olijfgroene verf in kleine kijkvensters kwam de oorspronkelijke tekening boven water. Vandaag kijken we nog elke dag op die kijkvensters want de kleurrijke kamer is nog niet terug. De kamer was geschilderd in een 40-tal kleurvlakken met 10 verschillende kleuren. Een geometrisch spel waarin er zelfs kleurvlakken afgelijnd zijn voor de meubels-op-maat en er zelfs plaats gereserveerd is voor schilderijen. Op het oorspronkelijk plan zijn die meubels en schilderijen aangeduid met stippellijn. De 2 kasten hebben geen achterwand waardoor er een verbinding ontstaat tussen het twee-dimensionaal kleurvlak en het drie-dimensionaal meubel.

00-MvBLaan-Gelijkvloers-Woonkamer-VisualisatieVerdonck-01png 00-MvBLaan-Gelijkvloers-Woonkamer-VisualisatieVerdonck-02png
Visualisatie woonkamer Huis Billiet © Ann Verdonck

Het herstellen van de kleuren

Voor het afhalen van de oude verflagen en schuren van de 29 binnendeuren (14 “kamer”-deuren en 15 kastdeuren) en het herschilderen in de oorspronkelijke kleuren namen we een abonnement in een verfwinkel. Ondertussen kennen ze ons daar al en weten ze dat we spreken in NCS-codes: S9000-N voor zwart, S7020-B voor donkerblauw, S3060-Y90R voor rood enz. Codes zijn handig maar soms ook verrassend. Zo hebben we 3 subtiel verschillende groenen (S7020-B70G, S6530-B50G en S6030-B70G) in ons huis. Ook in de woonkamer brengen we ooit de kleurvlakken met de 10 kleuren terug. 

Huib Hoste was niet de enige die met kleuren speelde. Jozef Peeters, een goede vriend van Hoste met wie hij verschillende congressen organiseerde, schilderde eind de jaren 20 zijn flat in verschillende kleuren in geometrische vlakken. Een virtuele rondgang kan je maken via https://www.letterenhuis.be/nl/pagina/atelierflat-jozef-peeters. Ook Huis Billiet zal je op termijn kunnen bezoeken maar dan enkel als je blijft slapen in onze B&B. Nog even geduld dus.