Dit huis met diamantslijperij schittert in modernisme, kubisme en kleuren.
Modernistisch gebouw
Huib Hoste (1881-1957) onwerpt dit modernistisch huis met diamantslijperij in 1927-‘28 voor Jules Billiet. De woning valt op dat moment op door zijn kleurgebruik, drie-dimensionaliteit in zijn gevelopbouw en door het gebruik van gewapend beton.
Hierboven zie je een foto van kort na de oplevering. De foto komt uit het Sint-Lucasarchief in Brussel. Dat archief bewaart een omvangrijke collectie plannen, foto's en tekeningen van Huib Hoste en tijdgenoten.
Jules Billiet was een schilder en glazenier uit Heist-aan-zee. Hij heroriënteerde zijn carrière naar diamantslijper en verhuisde daarvoor naar Brugge. Achter de woning ligt een werkplaats van ongeveer 150m² volledig opgetrokken in beton. Daar liet hij een tiental slijpmachines opstellen.
De woning ligt in Kristus Koning. Deze wijk is in het begin van de 20ste eeuw ontworpen door stedenbouwkundige Joseph Stübben in opdracht van de stad Brugge. Deze nieuwe wijk biedt kansen aan moderne architectuur. Als je rondloopt in de wijk merk je dat wel; heel wat art-deco en modernisme.
Jules Billiet stelt Huib Hoste aan als ontwerper. Hoste is in de jaren 20 op zoek naar een eigen stijl. Hij laat zich beïnvloeden door De Stijl, een Nederlandse beweging waar ook Piet Mondriaan deel van uitmaakt.
Kubistisch karakter met een exuberant kleurenspel
Huis Billiet is een van de eerste woningen waar een drie-dimensioneel volumespel aanwezig is in de gevelopbouw. Het spel van baksteenvolumes en betonvlakken geven de gevel een kubistisch karakter. Het gebruik van gele, rode en zwarte bakstenen versterkt dat. De diamantslijperij in het verlengde van de woning en over de volledige lengte van het perceel is een lage betonbalk. De tuinzijde is volledig beglaasd. Huib Hoste maakt gebruik van heel wat gewapend beton, een op dat moment vrij nieuwe techniek... met vandaag alle problemen van betonrot van dien. Om de ernst van het probleem te kunnen vaststellen lieten we een materiaaltechnisch onderzoek uitvoeren door het WTCB.
De woning wordt gekenmerkt door een zeer exuberant kleurenspel. Hoste gebruikt kleur voor de gevel, het schrijnwerk en in het interieur waar hij polychrome abstracte elementen in gedurfde kleurencombinaties introduceert. De woning is één van de weinige waar de polychrome afwerking - weliswaar onder een witte en olijfgroene verflaag - is behouden en gekend doordat de oorspronkelijke plannen zijn bewaard. Om de oorspronkelijke kleuren terug te vinden voerde Ann Verdonck, Fenikx bvba, in onze opdracht een kleurenonderzoek uit.
De ontwerper zorgt voor een totaalconcept. Hij ontwerpt ook een aantal meubels voor het huis en zorgt voor de aankleding van de woning. Een deel van het meubilair is bewaard in privé-collecties. We konden kort na de aankoop van de woning 2 kasten aankopen die een essentieel deel vormen van de polychrome aankleding van de woonkamer.
Goed onderhouden?
De woning werd weinig verbouwd... maar ook niet goed onderhouden. Erfgoedkenmerken en -elementen waren nog steeds afleesbaar bij de aankoop van onze woning eind 2016 maar sterk onderkomen. De verbouwing tot 2 studio's, een appartement, een architectenatelier en werkplaats en een zeer beperkt onderhoud zorgden voor een verwaarloosde aanblik.
De toekomst
Door alle ballast te verwijderen en door zaken te herstellen krijgt de woning geleidelijk aan zijn prachtige kleuren en zijn sterk ontwerp terug. We werken daarvoor samen met architectuuratelier dertien12 en verschillende aannemers.