over

over Huis Billiet & eigenaars

In de Maria van Bourgondiëlaan in Brugge staat een beschermd monument: Huis Billiet van architect Huib Hoste. Wij hebben het geluk in deze diamant te wonen.

Passie voor Modernisme en Art Deco in Brugge

Door onze passie voor Brugse gebouwen lopen we geregeld waardevolle oude huizen binnen. We genieten van de architectuurstijl van openbare gebouwen of woonhuizen die zich (tijdelijk) openstellen. Toen we eind 2016 het modernistisch Huis Billiet zagen, waren we echt onmiddellijk verkocht.

Wat Huis Billiet zo speciaal maakt

Jules Billiet geeft in de jaren 20 van de vorige eeuw de opdracht aan Huib Hoste om dit huis te ontwerpen. Huis Billiet krijgt een traditionele planindeling, maar is één van de eerste woningen waar Hoste speelt met volumes in de gevelopbouw. Het spel van baksteenvolumes in de kleuren geel, rood en zwart en betonvlakken geven de gevel een kubistisch karakter. Grenzend aan de woning bouwt Hoste een lage betonbalk over de volledige lengte van het perceel die volledig beglaasd is aan de tuinzijde. In deze ruimte runde de familie hun familiebedrijf waar ze diamanten slepen en juwelen ontwierpen.
De kleuren in de gevel zijn niet de enige kleuren in het huis. De woning wordt gekenmerkt door een exuberant kleurenspel. Hoste gebruikt kleur zowel voor het schrijnwerk als in het interieur waar hij polychrome abstracte elementen in gedurfde kleurencombinaties introduceert. De architect zorgt zo voor een totaalconcept. Huib Hoste past er de principes van De Stijl toe die hij in Nederland heeft leren kennen tijdens WOI. Hij ontwerpt een aantal meubels voor het huis en zorgt voor de aankleding van de woning. We konden kort na de aankoop van het huis 2 kasten die deel zijn van het interieurontwerp van de woonkamer terug kopen.

En toen begon de restauratie

Na de bouw van de woning zijn er weinig echt grote structurele ingrepen gebeurd. We troffen het huis wel in een verwaarloosde staat aan. Nood aan restauratie dus. We herstelden de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde van Huis Billiet. Het meest zichtbare vanop straat zijn de kleuren van de gevel die weer mooi tot hun recht komen.

Logeren in een monument

Het zou zonde zijn dat je de restauratie van het interieur en exterieur van Huis Billiet niet zou kunnen ervaren. Wij willen deze diamant graag delen met jou. Onze ervaringen en foto’s delen we graag via Facebook, Instagram, onze blog en nieuwsbrief Huis Billiet. Binnenkort zal je ook kunnen overnachten in Huis Billiet. Deze gastenkamers zijn een ideale manier om een bezoek aan Brugge te combineren met een overnachting in een modernistisch huis uit de jaren 20 ontworpen door een gerenommeerde Brugse architect.
Jessie Priem en Dries Van Den Broucke