over

over Huis Billiet & eigenaars

In de Maria van Bourgondiëlaan in Brugge staat een beschermd monument: Huis Billiet van architect Huib Hoste. Wij hebben het geluk in deze parel te wonen. Een ruwe parel, want het huis heeft heel wat restauratiewerken nodig.

Ben je geïnteresseerd in modernistische architectuur, De Stijl, architect Huib Hoste of gewoon in de vorderingen van de restauratie... Volg de blog op deze site (al dan niet via de nieuwsbrief Huis Billiet) en/of volg onze facebookpagina.

Passie voor Modernisme en Art Deco in Brugge

Door onze passie voor Brugse gebouwen lopen we geregeld waardevolle oude huizen binnen. Ons doel is niet zo zeer kopen, maar eerder genieten van de architectuurstijl van openbare gebouwen of woonhuizen die zich (tijdelijk) openstellen. Een uitzonderlijke woning die te koop staat, kan ook wel rekenen op een bezoekje van ons. Het risico bij dit laatste is dat je verleid kan worden om je geld nog eens te tellen ... Zo kon de Art-Deco-woning Campers in de Julius en Maurits Sabbestraat ons bekoren, maar toen we eind 2016 het modernistisch Huis Billiet zagen, waren we echt volledig verkocht. 

Wat Huis Billiet zo speciaal maakt

Jules Billiet geeft in de jaren 20 van de vorige eeuw de opdracht aan Huib Hoste om dit huis te ontwerpen. Huis Billiet krijgt een traditionele planindeling, maar is één van de eerste woningen waar Hoste speelt met volumes in de gevelopbouw. Het spel van baksteenvolumes in de kleuren geel, rood en zwart en betonvlakken geven de gevel een kubistisch karakter. Grenzend aan de woning bouwt Hoste een lage betonbalk over de volledige lengte van het perceel die volledig beglaasd is aan de tuinzijde. In deze ruimte runde de familie hun familiebedrijf waar ze diamanten slepen en juwelen ontwierpen. 

De kleuren in de gevel zijn niet de enige kleuren in het huis. De woning wordt gekenmerkt door een exuberant kleurenspel. Hoste gebruikt kleur zowel voor het schrijnwerk als in het interieur waar hij polychrome abstracte elementen in gedurfde kleurencombinaties introduceert. De architect zorgt zo voor een totaalconcept. Huib Hoste past er de principes van De Stijl  toe die hij in Nederland heeft leren kennen tijdens WOI. Hij ontwerpt een aantal meubels voor het huis en zorgt voor de aankleding van de woning. We konden kort na de aankoop van het huis 2 kasten die deel zijn van het interieurontwerp van de woonkamer terug kopen.


En toen begon de restauratie

Na de bouw van de woning zijn er weinig echt grote structurele ingrepen gebeurd. We troffen het huis wel in een wat verwaarloosde en niet echt goed onderhouden staat aan. Nood aan restauratie dus. Na de aankoop startten we vrij snel met opruimingswerken en kleine restauraties en herstellingen. Met de restauratie van Huis Billiet willen we de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde terug in ere herstellen. Het meest zichtbare vanop straat zullen de kleuren van de gevel zijn die weer mooi tot hun recht zullen komen. Kort na de zomer van 2019 starten we daarmee. In de komende jaren zal je het huis verder zien openbloeien en de finesses van het modernistisch ontwerp aan het oppervlak zien verschijnen.


Blijf eens slapen in Huis Billiet

Het zou zonde zijn dat je de restauratie van het interieur en exterieur van Huis Billiet niet zou kunnen ervaren. Wij willen deze parel graag delen met jou. Je kan nu al de blog op deze site en/onze facebookpagina volgen. In de toekomst zal je ook één of meerdere nachten kunnen boeken in de woning. Deze bed&breakfast zal een ideale manier zijn om een bezoek aan Brugge te combineren met een overnachting in een modernistisch huis uit de jaren 30 ontworpen door een gerenommeerde Brugse architect.
Jessie Priem en Dries Van Den Broucke